Sirija: Islamo valstybė užėmė istorinį Palmyros miestą

palmyraIslamo valstybės (IS) kovotojai pilnai užėmė istorinį Sirijos Palmyros miestą, įtrauktą į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą, ketvirtadienį pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėtojų organizacija (SOHR) bei pridėjo, jog dabar ekstremistai kontroliuoja daugiau nei 50 procentų Sirijos teritorijos.

SOHR naujienų agentūrai AFP teigė, kad pernakt IS užėmė didžiąją miesto dalį, tame tarpe ir armijos žvalgybos postą, kariuomenės oro uostą bei kalėjimą.

IS kovotojai Twitter tinkle patvirtino, kad įgijo pilną antikinio miesto kontrolę, skelbia Reuters.

Palmyros griuvėsiai, kadaise buvę vienu iš svarbiausių pasaulio kultūrinio miesto centrų, išsidėstę viduryje negyvenamos Tadmorės dykumos Sirijoje.

SOHR praneša, jog tai pirmasis kartas, kuomet džihadistai perėmė didelės populiacijos centrą tiesiogiai iš Sirijos provyriausybinių pajėgų. Grupuotė taip pat kontroliuoja didžiules teritorijas šalies šiaurėje ir rytuose.

Daugelis baiminasi, kad pakliuvusi džihadistams į rankas, Palmyra nukentės taip, kaip nukentėjo antikinis Nimrudo miestas Irake, kurį IS nuniokojo kiek anksčiau, šiais metais.

Sirijos valstybinė televizija praneša, jog provyriausybiniai kovotojai atsitraukė iš miesto.

Sirijos senienų direktorius Mamunas Abdulkarimas Reuters naujienų agentūrai sakė, kad trečiadienį šimtai statulų buvo iš miesto perkeltos į saugias, nuo IS kovotojų, vietoves.

„Šimtai statulų, dėl kurių nerimavome, jog jos bus sudaužytos ir parduotos, dabar yra saugiose vietose,“ – sakė Abdulkarimas. „Šiuo metu baiminamasi dėl muziejaus ir didžiulių monumentų, kurie negalėjo būti perkelti… Tai yra viso pasaulio kova.“

Taip pat šalies televizija pranešė, kad trečiadienį provyriausybinės Nacionalinės Gynybos Pajėgos evakavo civilius iš minėtosios vietovės.
UNESCO Palmyrą įvardina kaip miestą, turintį „nepaprastą pasaulinę vertę“, bei kaip „Sirijos dykumos oazę“: „Nuo pirmojo iki antrojo amžiaus, Palmyros menas ir architektūra susikerta tarp keleto civilizacijų, sujungdamas Graikų ir Romėnų architektūrinius ir techninius pasiekimus su vietos tradicijomis bei Persų įtakos veiksniais.“

„Teroristų ataka prieš Palmyrą yra siekis atkeršyti Sirijos visuomenei ir civilizacijai,“ – sakė Sirijos senienų direktorius Abdulkarimas Sirijos Arabų naujienų agentūrai (SANA).

Minėtasis direktorius anksčiau yra sakęs, kad „Jeigu IS užims Palmyrą, tai reikš jos sunaikinimą.“, o jeigu antikinis miestas žlugs, tai „bus tarptautinė katastrofa“. „Tai bus barbariškas ir laukinis atkartojimas to, ką matėme Nimrude, Hatroje ir Mosule.“

Kovo mėnesį, IS kovotojai sunaikino istorinį Asirų Nimrudo miestą, kuris datuojamas 13 amžiuje prieš Kristų. Ši antikinė vieta yra netoli IS kontroliuojamo Mosulo miesto, esančio šiaurės Irake. UNESCO pasmerkė tokį poelgį, bei jį pavadino „karo nusikaltimu“.

Ekstremistai taip pat sunaikino Mosule esantį muziejų. Grupuotė įkėlė vaizdo įrašą į internetą, kuriame matoma, kaip kovotojai naikina antikines statulas ir kitus artefaktus teigdami, jog tai yra stabmeldystės simboliai. Kai kurie objektai buvo datuojami nuo 7 amžiaus prieš Kristų.

Vasario mėnesį džihadistai, panaudodami savadarbes bombas, susprogdino Mosulo viešąją biblioteką. Dar ankstesniais mėnesiais, IS kovotojai išėmė visas knygas iš centrinės Mosulo bibliotekos, joje palikdami tik islamiškus tekstus.

Šaltinis:
http://rt.com/news/260677-isis-control-palmyra-syria/

Įrašo “Sirija: Islamo valstybė užėmė istorinį Palmyros miestą” komentarų: 1

Parašykite komentarą